GENDERDOC-M

Alexei MARCICOV: „GENDERDOC-M susține orice efort care poate contribui la democratizarea Moldovei„

Activiștii de la GENDERDOC-M au participat, alături de alți reprezentanți ai societății civile, la un marș feminist cu sloganul „Sexismul ne furășansele”. Marșul a fost organizat de către Grupul de Inițiative Feministe din Moldova și este la cea de-a doua ediție.

 

Marșul a avut drept scop atragerea atenției asupra gradului înalt de sexism manifestat în spațiul public și a efectelor sale nocive. Conform organizatorilor, anul 2015 a fost unul bogat în declarații sexiste, lansate de un șir de persoane publice, cum ar fi: Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chișinău, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, Valeriu Munteanu, ministrul Mediului ș.a.

Participanții la marș au afișat placarde cu inscripții care explicau ce este sexismul, cum ar fi: „Sexismul înseamnă mai puține femei în politică” sau „Este sexism atunci când femeia este învinuită de violența împotriva ei”. Activiștii strigau în cor lozinci care condamnau fenomenul. 

„Sexismul se referă la stereotipuri, prejudecăți și discriminare de gen. Este sexism atunci când femeile și bărbații sunt percepuți, tratați și judecați în baza stereotipurilor de gen cum ar fi: femeile sunt isterice, bărbații nu plâng, politica este doar pentru bărbați, femeile trebuie să fie gospodine etc. Într-o societate patriarhală, cum este cea din Moldova, femeile sunt cel mai des afectate de sexism și umilite prin declarații sexiste. Credem că spațiul public trebuie să fie sigur și confortabil pentru toți și toate. Discuțiile și dezbaterile publice trebuie să aibă loc fără declarații sexiste, iar cei și cele care le fac trebuie responsabilizați”, au declarat organizatorii.

Reprezentanții grupului de inițiative feministe au adus exemple de declarații sexiste și au explicat efectele negative pe care le au în Republica Moldova.

„Dife­ren­țele noas­tre bio­lo­gice nu jus­ti­fică și nu cre­ază dife­rențe soci­ale, pen­tru care am putea fi dis­cri­mi­nate. Vrem drep­turi și oport­u­ni­tăți egale”, a decla­rat Vic­to­ria Apos­tol, una din­tre orga­ni­za­toa­rele eve­ni­men­tu­lui.

Apărătorii drepturilor omului de la GENDERDOC-M consideră foarte importană participarea lor la evenimente de acest gen:

„Locuim într-o țară cu o democrație tânără, o țară în care mai e nevoie să lupți pe alocuri pentru dreptul la recunoașterea publică, libera întrunire și exprimare. De aceea considerăm important să participăm la acțiuni care contribuie la democratizarea țării și asigurarea drepturilor egale pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Alexei Marcicov, preşedintele Centrului de Informaţii GENDERDOC-M.

Marcicov a mai declarat că evenimentele de acest gen sunt eficiente atunci cand vrei să scoți în evidență o problemă, care este intenționat ascunsă: „Nu e un secret că adesea ni se interzice să vorbim public despre unele probleme, iar atunci când încercăm să le prezentăm autorităților responsabile, ni se răspunde că nu există asemenea probleme. Spre exemplu ni se spune adesea că în Republica Moldova nu ar exista gay și lesbiene sau că sunt într-atât de puțini, încât nici nu are rost să discutăm problemele lor. Dar dacă vom ieși la marș și vom reuși să atragem atenția societății, putem fi siguri că o parte dintre oamenii care ne-au văzut, vor începe a-și pune întrebări, vor începe a analiza problema. Chiar dacă uneori avem impresia că nu e decât un strigăt în pustiu,  știu sigur că ecoul acestor strigăte va fi auzit la un moment dat de societate și de guvernanți, sper”, a adăugat Marcicov. 

Doina Ipatii

Fotografii de  Dinu Bubulici

Close Menu