08.05.2014

Aniversarea Egali.md

La începutul lunii februarie, la Teatrul „Spălătorie”, Centrul de informații „GENDERDOC-M” și prietenii săi au sărbătorit aniversarea momentului în care site-ul egali.md a fost lansat în cadrul proiectului „Totul se va schimba spre bine – egali.md” pe 5 februarie 2013.

Petrecerea cu titlul „(L)EGALIZARE” a început cu discursul de bun-venit al directorului executiv al Centrului „GENDERDOC-M” – Anastasia Danilova, care a felicitat pe cei prezenți cu evenimentul. La sfîrșitul discursului său, Anastasia i-a invitat pe toți doritorii să vină în sala-studio să facă poze cu sloganele proiectului „Totul se va schimba spre bine” sau să înregistreze  mesaje video pentru tinerii LGBT, care vor fi plasate pe site. 

Inițiatorii „egalizării” spațiului de internet în Moldova, în care stă tînăra generație, au fost angajații Centrului GENDERDOC-M după ce au aflat de „It Gets Better Project”, care a luat start cu un an mai înainte în SUA și care, treptat, se transformă într-un proiect internațional. Conform celor spuse de Anastasia Danilova, în acest an proiectul moldovenesc a devenit nu doar o parte a programelor de dezvoltare, dar și primul – din fostul spațiu sovietic! – care a primit statutul de reprezentant oficial al proiectului părinte (din SUA). „Scopul acestui site este să colecteze cît mai multe cuvinte de sprijin în favoarea adevăratei egalități, să curețe societatea de toate formele de discriminare, inclusiv cea sexuală. Țelul nostru este să oferim tinerilor LGBT speranță, să le dăm putere și curaj pentru coming-out, astfel încît aceștia să poată vorbi deschis despre homosexualitatea lor. Și acestui scop îi servesc istoriile adevărate și cuvintele sincere de la oameni de toate nivelurile, inclusiv de la cei care nu fac parte din comunitatea LGBT” – s spus A. Danilova.

Dezvoltatorii site-ului au spus că lucrul nu se oprește pe nici un minut. După ce au fost publicate primele povești și cuvinte de bun-venit, la moderatorii site-ului au început să se adreseze tot felul de oameni și istoriile și opiniile lor sunt publicate continuu. În plus, în lucrul cu site-ul  - asigurarea cu text și video, traducerea în diferite limbi (trebuie de remarcat: site-ul este trilingv – toate secțiunile sunt umplute cu conținut în limba română, rusă și engleză), plasarea filmulețelor gata montate, a anunțurilor, etc. – se implică toți doritorii. „Astfel, ei pot simți participarea lor într-o cauză comună. Acest lucru le permite să spere că societatea, mai devreme sau mai tîrziu, nu va mai respinge persoanele LGBT, și va scăpa de boala numită homofobie” – spune unul din autorii proiectului, Rodion. El a precizat, că pe egali.md au fost postate mesajele nu doar a celor care au trecut prin coming-out, dar și a politicienilor proeminenți, analiștilor, jurnaliștilor și prezentatorilor de televiziune, străinilor care locuiesc în Moldova, chiar și a persoanelor din străinătate, care, găsind acest site, au considerat necesar să salute lucrul util.

La petrecere, desigur că au predominat tinerii, dar au fost, de asemenea, reprezentanți, ca să spunem așa, al primului val al mișcării LGBT din Moldova. Margarita (42 de ani) consideră site-ul egali.md foarte necesar, dar subliniază faptul că nu trebuie să mizăm doar pe suportul unei singure părți. „De-a lungul vieții trebuie să dovedești că, să trăiești, este posibil și trebuie, indiferent de orice. Mai mult decît atît, trebuie să trăim în așa fel, încît societatea, văzînd rezultatele muncii tale, a creativității, ale altor activități, pur și simplu să înceteze să acorde o atenție deosebită homosexualității tale. Și apoi, totul se va schimba spre bine” – a declarat Margarita.

Apropo, doar în cîteva ore de distracție plăcută în „Spălătorie”, site-ul egali.md a adăugat cîteva zeci de povestiri și cuvinte de bun-venit, așa că viața merge mai departe, iar lucrul care vizează accelerarea schimbărilor – fierbe. Și totul va continua pînă cînd totul se va schimba spre bine.

Svetlana Burlac