21.11.2014

Comemorarea victimelor trans la Chișinău

Joi, 20 noiembrie, cu ocazia Zilei internaționale a comemorării victimelor trans, Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului în colaborare cu reprezentanța Civil Rights Defenders în Moldova și Centrul de Informații „GENDERDOC-M” au organizat la sediul organizației suedeze derularea filmului bazat pe fapte reale, „O fată și mine” (engl. A Girl Like Me). În această producție este prezentată viața lui Gwen Araujo, o adolescentă transgen cu probleme în găsirea adevăratei identități de gen, care a fost ucisă cu cruzime de mai multe persoane în timpul unui atac fizic.

La eveniment au participat aproape 20 de persoane care au ținut un minut de reculegere și au aprins luminări în memoria persoanelor care care au decedat în urma violențelor motivate de transfobie. 

Transfobia reprezintă ură neîntemeiată și nejustificată indreptată către persoanele transgender. Potrivit datelor statistice, în ultimii 6 ani, au fost omorăte 1612 persoane, în 62 de țări. Aceste cifre se referă doar la cazurile descoperite și documentate. În ultimele 12 luni s-au înregistrat 226 de omoruri pe motiv de transfobie.