GENDERDOC-M

Galina MURZIN: „E plăcut când ai posibilitatea să ajuți oamenii”

La GENDERDOC-M, funcția de managerul de oficiu nu este una legată strict de acte, telefoane și programări cum este în alte organizații. Galina Murzin, care lucrează în această poziție, este primul om cu care discută beneficiarii, fie că vin la centru pentru socializare, fie pentru ajutor urgent. Ea este prima care încearcă să găsească soluții pentru toate provocările cu care se confruntă persoanele din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgenderi) din Republica Moldova.

Galina, de ce vin, de regulă, oamenii la GENDERDOC-M?

Sunt diverse motive. Adesea omenii vin pentru prima dată la cluburile de discuție, pentru asistență psihologică sau la evenimentele cultural-artistice pe care le organizăm periodic. Aici pot face teste rapide la HIV, pot lua gratis contraceptive, lubrifianți și imprumuta literatură sau filme tematice. Dar sunt și situații cu adevărat alarmante legate de homofobie și transfobie externă sau internalizată.

Despre ce situații este vorba?

Unele persoane vin să ne ceară ajutor atunci când sunt alungate de acasă de părinți, sau atunci când sunt amenințate cu răfuiala fizică, șantajate, agresate. Vin și atunci când sunt tratate intolerant sau umiliți în instituțiile medicale și li-i frică să meargă la medic, chiar dacă trebuie să urmeze un tratament.

Cum soluționați aceste probleme?

La GENDERDOC-M lucrează profesioniști în diferite domenii. Indiferent de problema cu care se confruntă persoana care ajunge la noi, încercăm întotdeauna să găsim o soluție, chiar și atunci când oamenii cred că nu există ieșire din situație. Abordăm problemele complex și oferim servicii gratuit. Psihologul centrului lucrează atât cu beneficiarii, cât și cu părinții acestora. Beneficiarii pot beneficia și de servicii juridice. Când se întâlnesc cu probleme financiare sau își pierd casa din cauza homofobiei sau transfobiei părințior, le putem oferi și azil și hrană pe o perioadă scurtă, de trei zile, timp în care încercăm să soluționăm împreună problema. În plus lucrăm în parteneriat cu un centru medical prietenos persoanelor LGBT „NEOVITA”, la care beneficiarii pot merge fără frica că vor întâlni medici homofobi sau transfobi. Dar să știți că homofobia sau transfobia internalizată este la fel de periculoasă ca și cea externă.

De ce, cum se manifestă aceasta? 

Multe persoane din comunitatea LGBT își neagă identitatea sau orientarea sexuală și luptă cu ei înșiși, motiv din care ajung în stări psihologice foarte complicate. Se întâmplă că oamenii vin aici absolut disperați, doar ca să ne spună că vor să-și pună capăt zilelor. Vă imaginați cât de greu le este.

E din cauza societății homofobe și transfobe?

Da, din cauza că oamenii nu sunt suficient de informați, pentru că există stereotipuri vechi, lăsate testament noilor generații. Din cauza lor oamenii privesc comunitatea LGBT prin prisma subculturii din închisori. În plus în Republica Moldova sunt încă foarte frecvente declarațiile homofobe sau transfobe ale persoanelor publice din politică sau a fețelor bisericești. Chiar dacă luptăm împotriva acestor declarații și am câștigat mai multe procese de judecată împotriva lor, oamenii oricum ascultă aceste declarații și imită comportamentul homofob.

După adoptarea legii antidiscriminare, în Republica Moldova lucrurile au început să se miște spre bine?

Îmi vine greu să afirm asta. Evident legea ne ajută să luptăm în instanțe cu homofobia și transfobia, dar totodată discuțiile homofobe, care au fost generate de adoptarea acestei legi au înrăutățit situația. Sperăm că este o reacție de scurtă durată, asemenea unei injecții, după care organismul începe să se refacă.

Cât de mulți oameni vin să ceară ajutor la GENDERDOC-M?

Zilnic vin 5-7 persoane. În fiecare săptămână apar unu, doi beneficiari noi. Dar în total avem peste 3000 de beneficiari în toată țara.

Pobabil nu este foarte ușor din punct de vedere psihologic să asculți zilnic despre noi experiențe negative din viața beneficiarilor. Ce te-a deteminat să te apuci de această muncă deloc ușoară?

Până a mă angaja aici, am fost regizor de sunet la un teatru din capitală timp de 9 ani. Dar întotdeauna am participat cu plăcere la evenimentele GENDERDOC-M. Am trecut personal prin homofobie internlizată. A durat mult și a fost dureros. Probabil această experiență personală m-a provocat să vreau să ajut oamenii care trec prin experiențe similare.

Care e partea cea mai plăcută în munca de la GENDERDOC-M?

Pe cât de complicate sunt provocările, pe atât de plăcute sunt reușitele. Fiecare om care iese de aici împăcat cu sine, sau cu o problemă solutionată, este o bucurie personală pentru mine. Îmi place și atmosfera din birou, relațiile calde cu colegii. În plus sunt și coordonator de voluntari, cu care periodic facem acțiuni ecologice sau colectăm bunuri pentru oamenii săraci. E plăcut când ai posibilitatea să ajuți oamenii.

Doina Ipatii

Imagini din arhiva Galinei Murzin

Close Menu