17.05.2016
Moldova, Pride

Moldova Pride: „Fără frică” într-un flash-mob de solidaritate pentru comunitatea LGBT

Pentru mulți dintre noi ținutul de mână este un gest inofensiv, pentru alții, o adevărată provocare care ar duce și la faptul că poți să-ți pierzi viața. Ieri, 17 mai, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, la Chișinău au avut loc două evenimente, un flash-mob și deschiderea Festivalului „Moldova Pride”, care au urmărit scopul de a se solidariza cu persoanele LGBT din societatea moldovenească.

Circa 40 de tineri, membri ai organizației neguvernamentale AIESEC, și-au exprimat susținerea pentru drepturile persoanelor LGBT din Republica Moldova printr-un flash-mob în tăcere chiar în centrul Chișinăului.

Tinerii au îmbrăcat tricouri albe pe care era inscripția „Fără frică”. Ținându-se de mâini ca niște perechi de îndrăgostiți, aceștia au format un pătrat al tăcerii. Voluntarii au optat pentru un asemenea gest deoarece pătratul este simbolul întregii campanii „Fără frică”. Tăcerea tinerilor a fost spartă de mesajul scris pe o pancartă: „Nouă nu ne este frică să ne ținem de mână în public. Persoanelor LGBT – Da”.

Din primele minute de când a început acțiunea oamenii din jur îi priveau pe acești tineri îngândurați. Deodată ce au rupt rândurile, lumea s-a apropiat de ei pentru a le adresa întrebări.

Alina, reprezentanta organizației AIESEC Chișinău, a explicat că prin acest flash-mob se dorește promovarea unui mod sănătos de viață în care frică nu mai presează moral pe nimeni. „Tinerii care am fost aici am avut posibilitatea să ne ținem de mână și am făcut acest lucru destul de sincer. Prietenii noștri care au ales un alt mod de viață nu au posibilitatea să facă acest lucru. Am ieșit anume în stradă deoarece anume aici se întâlnesc oameni diferiți, reacții diferite și anume în stradă oamenii încearcă să se manifeste.”

Un alt tânăr participant la flash-mob, care a confirmat scopul evenimentului, este Vladislav . „De cele mai multe ori oamenii se tem de un lucru, pentru că nu-l înțeleg sau nu-l cunosc. Noi îndemnăm oamenii să fie toleranți atunci când ar vedea în stradă o pereche care se ține de mână, chiar dacă această pereche e formată din două fete sau doi băieți”, a spus tânărul.

Evenimentul în sine dorește să comunice mesajul că ceea ce pentru toți tinerii este un comportament obiștuit, pentru persoanele LGBT este un pericol. Pentru ei gesturile prin care își manifestă afecțiunea în public reprezintă o provocare, deși au aceleași drepturi, aspirații, griji, frici ca și ceilalți.

Mesajul transmis de către tineri a trezit reacții diferite. Unii trecători i-au susținut, alții și-au manifestat neînțelegerea.

Acest flash-mob reprezintă unul din suita de evenimente organizate în cadrul campaniei sociale „Fără frică”. Aceasta este construită în jurul conceptului de frică, care este și cel mai frecvent sentiment al locuitorilor Moldovei. De multe ori fricile sunt comune, pentru că majoritatea oamenilor se tem de sărăcie, de viitor, de respingere, de boală etc. Persoanele comunității LGBT au aceleași frici, numai că au diferite cauze ale acestor temeri.

Sursa: diez.md
Foto: GDM
Video: www.publika.md

Previous Următorul