16.05.2013

Serată până dimineaţă

Necătând la programul foarte dens și interesant al festivalului „Curcubeul peste Nistru-2013”, probabil, cel mai așteptat eveniment a fost serata consacrată aniversării a cincisprezecea de la fondarea Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M” și discoteca festivă la care au participat star-urile muzicii ușoare moldovenești (trupele „Sunstroke Project” și „After Show”) și travesty-divele Tais, Zinaida Julea, Karla Kruzenștern.
În mod tradiţional, serata a început cu câte un cuvânt de salut din partea președintelui organizaţiei în cauză Alexei Marcicov și oaspeţii invitaţi din străinătate, printre care a fost și curatorul programului din cadrul programului de expertiză independentă „Civil Rights Defenders” Osa Bergkvist și reprezentantul RSFL, una dintre cei mai puternice organizaţii LGBT nu numai din Europa, dar și din întreaga lume, un prieten mai vechi al Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M” Stig Ake Petersson. Ei au felicitat pe toţi cei prezenţi, iar în persoana lor și pe întreaga comunitate LGBT din Moldova cu cei cincisprezece ani împliniţi ai organizaţiei, au spus multe cuvinte frumoase la adresa lucrătorilor centrului și i-au urat organizaţiei la mulţi ani în promovarea drepturilor omului.

După o așa parte introductivă de scurtă durată a început premierea specialiștilor, care pe parcursul  anilor 2012 – 2013 au participat la promovarea în cadrul societăţii o atitudine tolerantă faţă de persoanele LGBT și, de asemenea, cinstirea acelor oameni care au contribuit la dezvoltarea mișcării LGBT în Republica Moldova.

Apărătorii drepturilor omului i-au premiat cu diplome și cu cadouri de preţ pe lectorul universitar Olesea Frunze, psihologul Alexandru Clivadă, și, de asemenea, pe cercetătorul Marcel Ciobanu. Nu au uitat organizatorii și de reprezentanţii comunităţii LGBT. Cu diplome pentru curaj anul curent au fost premiaţi Olga, Rodion și Eugen. Cei prezenţi în sală au aplaudat furtunos fiecărui dintre premianţi, iar la sfârșitul ceremoniei în cinstea lor a fost dat un impresionant foc de artificii.

Cu el, de fapt, a și început partea a doua, neoficială, a seratei consacrate jubileului „GENDERDOC-M”. În cadrul seratei publicul nu numai că savura stilul unic în felul său a prezentatorilor MC Șurikov și Karla Kruzenștern, dar mai și aștepta cu nerăbdare desfășurarea celor două concursuri promise – pentru fete la armwrestling și printre băieţi pentru titlul „Mister Făt-Frumos – 2013”.

La întrecerile sportive organizatorii au invitat un arbitru interesant. Elena Șevcenko nu o singură dată a cucerit trofee și distincţii înalte în categoria de lupte și a recunoscut că armwrestling-ul îi este binecunoscut. Cu toate astea, de arbitru la acest concurs puţin ce-a depins. Referi-ul ucrainean a putut doar să dea alarma de începutul luptei și să delare numele învingătoarei.

Publicul a trebuit să-și susţină sportivele îndrăgite de două ori – în semifinală și în finalul competiţiilor. În cadrul competiţiei finale și-au măsurat puterile Marianna și Janna, care, printre altele, destul de ușor și repede a cedat adversarei. Ea a luat locul al doilea, o diplomă de merit și un cadou, dar iată că învingătoarea a obţinut un premiu bănesc și, desigur, titlul de campioană.

Nu atât de simplu s-a desfășurat concursul între băieţi. În calitate de membri ai juriului aici au fost aleși oaspeţii de onoare ai festivalului „Curcubeul peste Nistru” din Ucraina, Armenia și Azerbaijan. Ei avut misiunea deloc ușoară ca dintre patru participanţi să-l aleagă pe cel mai potrivit pentru titlul de „Mister Făt-Frumos – 2013”.

Petru, Damian, Oleg și Roman s-au pregătit de finalul competiţiei pe parcursul întregului an. Ei au trecut toate tururile de selecţie și au fost recunoscuţi drept cei mai buni dintre cei buni.

În cadrul etapei finale organizatorii concursului le-au propus băieţilor să participe la trei prezentări – e vorba de demonstrarea vestimentaţiei de club, o ieșire în lenjerie intimă și așa-numita „temă de acasă”.

La primele două concursuri pretendenţii la titlul de Făt-Frumos i-au cucerit pe membrii juriului și public cu corpurile lor bine antrenate, cu un aspect îngrijit și cu o abordare adecvată a condiţiilor propuse. Și de astă dată n-a lipsit elementul de surpriză pentru spectatori și juriu. Petru a prezentat un impresionant dans sportiv, Damian i-a servit pe membrii juriului cu salată pregătită direct în scenă, Oleg și-a demonstrat abilităţile sale de seducţie (asta fără a vă sugera ceva ieftin), iar Roman a cântat de unul singur pe podium.

În timp cât juriul a decis cine va obţine premiul cel mare, părerea sa și-a expus-o și auditoriul, adică spectatorii. Majoritatea celor prezenţi i-au dat preferinţă lui Oleg (a plăcut totuși foarte mult satira sa cu privire la streaptease și torsul bine antrenat), însă membrii juriului competenţi l-au ales ca învingător pe Petru. El a ieșit în frunte după numărul de puncte obţinute, graţie cărui fapt a și devenit primul „Mister Făt-Frumos”. Într-o ceremonie festivă, lui, cu toate onorurile cuvenite și sub aplauzele sălii, i-a fost înmânat un premiu bănesc, o diplomă și o panglică de onoare.

Pe lângă concursurile antrenante, serata respectivă a mai oferit un minunat prilej de distracţie până la vârf, fapt de care s-au folosit cei care au venit la această serată din cadrul festivalului „Curcubeul peste Nistru”. De pe scenă au sunat niște compoziţii incendiare ale trupei „Sunstroke Project”, parodiile încântătoare ale Karlei Kruzenștern și ale premiantei pentru titlul de „Super Star” de la concursul internaţional din anul trecut „Miss Flawless Queen”, Tais, și, de asemenea, cântece populare în interpretarea „travesty-copiilor” Zinaidei Julea și Todi.

Datorită faptului că anul acesta programul festivalului și părţile tradiţionale ale deschiderii și închiderii pride-ului au fost deosebite faţă ce anii precedenţi, oaspeţii la sărbătoare au petrecut până dimineaţă. Abia a doua zi, de Ziua internaţională de combatere a homofobiei noi, prietenii și colaboratorii de la „GENDERDOC-M”,  urma să ieșim la public pentru a câta oară deja să demonstrăm că gay-ii, lesbienele, bisexualii și transgenderii sunt oameni obișnuiţi, normali, iar astăzi a fost posibil să nu se ascundă nimeni de nimeni și fiecare să poată fi el însuși, plus de asta să se bucure de viaţă!