GENDERDOC-M

Un tur colorat al orașului Chișinău

E un început de decembrie plictisitor de gri. Din acest motiv participanții la turul queer al orașului Chișinău par să formeze o oază de culoare la intrarea în Grădina Publică din centrul orașului, acolo unde începe traseul. Vestimentația de culori aprinse este absolut neobișnuită pentru oraș în această perioadă a anului, în schimb ordinară pentru persoanele queer în orice colț al lumii, chiar și în orașele sure. Intrușii atrag imediat priviri și întrebări. Organizatorii se abat periodic de la textele ghidului, tipărite pe foi A4, pentru a satisface curiozitatea trecătorilor.

Turul ghidat al orașului Chișinău este făcut dintr-o perspectivă queer. El conține istorii personale povestite la persoana întâi de membrii comunității LGBTQI+ din Chișinău. Alături de istorii despre manifestații publice, instituții și locuri de întâlnire, sunt istorii despre prietenie, comunitate și iubire.

Proiectul My Queer Chișinău este rezultatul unei colaborări între teatru-spălătorie, spațiu de artă contemporană Konsthall C (Stockholm), GENDERDOC-M, artista Sofia Hultin și comunitatea LGBTQI+ din Chișinău. Proiectul constă dintr-o hartă, un ghid audio și un tur ghidat al orașului.

Este mai mult decât un proiect artistic, explică Artiom Zavadovski de la GENDRDOC-M:

„Este în primul rând un proiect util, pentru că scoate din anonimant istoriile marginalizate, care de obicei nu se regăsesc în discursul oficial sau în istoria scrisă de oameni cu autoritate. Acestea sunt istoriile oamenilor invizibili, care s-au întâmplat în acest oraș și, din acest motiv, merită să fie cunoscute de publicul larg”.

Totuși răspunsurile organizatorilor par să-i lase un pic confuzi pe trecători și aceștia își contunuă drumul dizolvându-se în griul din jur.

Turul începe cu aleea scriitorilor clasici și locul capătă imediat viață. Ghidul citește istoria trăită de un bărbat homosexual, la începutul anilor 1970. Se pare că băncile din parc erau cânvda un loc de întâlnire pentru gay-ii din întreaga Uniune Sovietică.

Plimbarea continuă în fața unei școli, în care un elev ordinar și-a conștientizat identitatea de gen, diferită de aparențe și  a trăit o poveste dramatică de accepare de sine și afirmare într-un mediu care refuza să-l accepte.

Fiecare loc, în care grupul de „turiști” se oprește să asculte o nouă istorie, pare să capete culoare și sens. Străzi pustii și clădiri vechi ascund în sine evenimente importante și drame personale. Participanții își prind periodic privirile și zâmbesc dându-și de înțeles că recunosc istoria sau personajele.

„Vrei să-ți citești singură istoria?”, i se adresează unul dintre participanți colegei cu care tocmai discutam. – Mai bine nu”.

 Încărcătura psihologică a fiecărei istorii e prea mare. Unele lucruri sunt aproape imposibil de citit fără a afișa toate emoțiile prin care au trecut autorii textelor. Fie că e vorba de dragoste, fie – frica de moarte. În istoria colegei mele era vorba despre un eveniment. Unul dintre primele marșuri pentru egalitate. Cel în care un grup de oameni a înconjurat autobuzul cu cateva zeci de participanți la Pride, înjurându-i și agresându-i, iar poliția nu a venit nici după cel de-al șaselea apel, anunțând calm că este la curent cu ce se întâmplă. Unii dintre participanții la marșul nerealizat începură să accepte ideea că vor muri în acea zi, sfâșiați de frica și ura mulțimii.

Apoi au urmat alte locuri în care oamenii s-au îndrăgostit, s-au adăpostit sau și-au început lupta personală.

Turul s-a încheiat cu o notă pozitivă, în Piața Marii Adunări Naționale, loc în care au loc întrunirile importante din țară, dar care nu se regăsește deocamdată pe harta queer a orașului. Loc, care cu puțin efort va căpăta și el culoare.

Ghidul audio cu toate istoriile și o hartă interactivă pot fi accesate, descărcând aplicația izi.TRAVEL pe telefonul mobil sau intrând pe site-ul izi.TRAVEL. Acolo, scrieți My Queer Chișinău și va apărea ghidul audio în română, rusă și engleză.

Doina IPATII

Foto și video: Aurora DIAZ OBREGON

Close Menu